יום חמישי, 28 בינואר 2016

מי זה אריסטו ? \ מאת סאם קטז


Aristotle Altemps Inv8575.jpg

"הבסיס למדינה דמוקרטית הוא חירות"

שלום לכם קוראים וקוראות יקרים ויקרות, היום אני רוצה לספר על הפילוסף ששמו הוא אריסטו שעליו אני למדתי בשיעור פילוסופיה עם המורה שלי שמאי, והוא היה פילוסוף יווני מבכירי הפילוסופים של העת העתיקה, ומאבות הפילוסופיה המערבית. מייסד האסכולה האריסטוטלית בפילוסופיה וכשמלאו לאלכסנד שלוש עשרה ( 341-343 או 340 לפנה"ס ) הזמין אביו של אלכסנד את אריסטו לשמש לו כמחנך של אלכסנד מוקדון המוכר יותר כאלכסנדר הגדול שיקים אימפריה, שתהיה לכם קריאה נעימה + מה אתם חושבים על הציטוט שלו ? .


הקדמה :

אריסטוטלס נולד בסטאגירה שבחצי האי כלקידיקי בשנת 384 לפנה"ס. עיר הולדתו נכבשה על ידי פיליפוס השני בשנת 348 לפנה"ס ונהרסה, אך כאות הוקרה לאריסטו וכחלק משכרו שיקם אותה פיליפוס בהמשך חייו. אביו, ניקומכוס, היה רופא החצר של מלך מוקדון, אמינטס השלישי, וממנו קיבל, ככל הנראה, את ידיעותיו הראשונות בתחום הביולוגיה. בגיל עשר התייתם ממנו והושם בחזקת דודו, פרוקסנוס.

בגיל שבע עשרה הגיע לאתונה והיה לתלמיד באקדמיה של אפלטון, ונשאר בה כתלמיד וכמורה במשך 20 שנה. עם מותו של אפלטון, ציפה לרשת את מקומו בניהול האקדמיה, אולם התפקיד ניתן תחת זאת לאחיינו של אפלטון. לאחר מכן עזב את אתונה ועבר לאסיה הקטנה. בשנת 343 לפנה"ס נשכר על ידי מלך מוקדון, פיליפוס השני, כדי לשמש מורה לבנו, אלכסנדר. אריסטו היה מורהו של אלכסנדר במשך שלוש שנים, אך המשיך את הקשר עמו גם אחרי שתקופת הלימוד הסתיימה.


בשנת 335 לפנה"ס שב אריסטו לאתונה וייסד בה מוסד למחקר ולהוראה בליקיאון. בתקופה זו חיבר את רוב כתביו. בדומה לאפלטון, חיבר גם הוא דיאלוגים, אבל אלו לא השתמרו. כתביו שהשתמרו הם סיכומי הרצאותיו אשר נערכו בידי תלמידיו. בשנת 323 לפנה"ס, עם מותו של אלכסנדר, גברה באתונה העוינות כלפי מוקדון ובשל קרבתו לבית המלוכה המקדוני הועלתה נגד אריסטו אשמת כפירה. הוא נמלט מאתונה ועבר לגור בכלקיס - לדבריו, משום שלא רצה שהאתונאים יחטאו פעם נוספת נגד הפילוסופיה (הפעמים הקודמות היו הוצאתו להורג של סוקרטס והגלייתו של אנקסגורס) - ושם נפטר כשנה לאחר מכן. את מקומו בניהול הליקיאון ירש תלמידו, תאופרסטוס.


את הממשך אתם יכולים לקרוא בויקיפדיה + הנה סרטון שמספר עליו וצפייה נעימה :


6 תגובות:

  1. אהבתי את הציטוט סאם. זה מאוד חכם ויפה להגיד ואריסטו נשמע חכם.

    גדעון.

    השבמחק
  2. אל תשכח שהציטוט הזה מתאים לשיעורי אזרחות

    השבמחק
  3. תוכל בפעם הבאה לכתוב על רנה דאקרט? אחד מחשובי הפילוסופיה המודרנית, ולפי דעתי אחד מהפילוסופים המשפיעים ביותר על התרבות המערבית. רעיונותיו על רציונליות, חידוש וישום סקפטיסיזם ובכך בניית השיטה המדעית והדמוקרטיה הם אבני היסוד של חברה מודרנית.

    השבמחק
    תשובות
    1. וואו. יופי של הצעות ירין. זה גורם לנו להרגיש שבקטנה אתה עדיין איתנו, למרות שלא הבנתי כלום ממה שהצעת לסאם. הוא יבין, אני לא.

      מחק
  4. גם אני שמחתי לראות שירין מגיב ! איזה כייף!אני זוכרת את דקרט מלימודי הפילוסופיה שלי בתיכון."אני חושב משמע אני קיים" הרעיון של הטלת ספק והמשמעות הרבה שהוא מייחס לכך ממש הרשימה אותי.

    השבמחק