יום שישי, 5 באוקטובר 2018

סיפורה של גאיה \ מאת סאם קטז


Feuerbach Gaea.jpg

ציור של גאיה שצויר על ידי אנסלם פוירבך


שלום לקוראי הפאזל היקרים והיקרות, אני מקווה שנהניתם לקרוא את סיפרו של  אורנוס ועכשיו אני אגיש בפניכם את סיפורה של גאיה ( ביוונית: Γαîα ) הוא שמה של האדמה וכן שמה של אלת האדמה במיתולוגיה היוונית.

אני מקווה שהסיפור שלה יעניין אתכם ובינתיים שתהיה לכם קריאה נעימה ויום טוב ונתראה ביום הבוגר עד + במיתולוגיה היוונית יש מלא גילוי עריות שזה בא לידי בזה אורנוס היה בנה וגם בעלה שזה מגעיל ושלא לדבר על זאוס שהתחתן עם הרה שהיא מלכת האולימפוס, אשתו ואחותו, אלת הנישואין, האימהות והלידה, ופטרוניתן של הנשים הנשואות. בקרב הרומאים נודעה כיונו. והרה ממש לא אהבה את זה שבעלה זאוס היה מקיים יחסי מין עם בנות תמותה ומעקבות אותם יחסים זאוס היה אבא להרבה ילדים ממזרים שחלק מבניהם יהפכו לגיבורים כמו: הרקולס ופרסאוס

גאיה במיתולוגיה :

נקראה ביוונית עתיקה "מא" "גא" - "אמא אדמה" וכך גם מקבילתהּ במיתולוגיה רומית: טֶרָה מאטר (Terra Mater) או טֶלוּס (Tellus). בשפה העברית מקובל, בעקבות כינויים אלה המונח "אמא אדמה".

על פי רוב המקורות גאיה נוצרה מתוך הכאוס. היא הולידה (טרטרוס היה בן-זוגה) את פונטוס (הים השחור) ואת אורנוס (השמים), שהיו גם בני זוגה, עם אורנוס היא הולידה את הקיקלופים והטיטאנים שמהם נוצרו האלים האולימפיים. עם פונטוס היא הולידה אלי ים ומים (למשל את פורקיס).

אורנוס החביא את ילדיה של גאיה, ההקאטונכרים ( Hecatonchires) הענקים בעלי מאה הידיים, ואת הקיקלופים, בטרטרוס (בטן האדמה), כדי שלא יראו אור יום.

הדבר הכאיב לגאיה (תרתי משמע בגלל שהם היו כלואים בתוכה וגם בגלל צער ילדיה), והיא יצרה אבן חלמיש אפורה וחצבה ממנה חרמש. את החרמש היא נתנה לטיטאנים ופקדה עליהם שיעזרו לה. קרונוס היה היחיד שציית, ובעזרת החרמש תקף את אביו אורנוס וסירס אותו.

מהדם שניתז על האדמה נולדו האריניות (אלות הזעם והנקמה), הגיגאנטים וחלק מהנימפות. לפי גרסה אחת, מהאשכים שהושלכו לים נולדה אפרודיטה.

לפי גרסה אחרת הדם שניתז אל הים גרם לו לרתוח ולהוציא קצף שמתוכו יצאה פנינה ורודה ששטה לה אל חופי האי קפריסין ומתוכה יצאה אפרודיטה אל אוויר העולם.


כאשר עלה קרונוס לשלטון, הוא גרש את ההקאטוניכרים ואת הקיקלופים בחזרה לטרטרוס.

בתרבות :

בציורים ( נשמרו לרוב בפסיפס ), רואים לרוב רק את חציה העליון של גאיה בולט מעל האדמה. היא עצמה נראית כאשה אימהית, מכובדת, רחבה ובעלת חזה שופע. בציורים המופיעים על אגרטלים חוזר המוטיב של מסירת אֶריכתוניוס לאתנה.

בציורים אחרים נראית גאיה שכובה על פני האדמה כשמסביבה משרתיה.

שבועה בשמה של גאיה נחשבה ביוון כאחת השבועות החמורות ביותר, המחייבות את הנשבע לקיים את ההבטחה כמעט בכל מחיר.


הנה סרטון שמספר את סיפורה של גאיה :


קובץ:Birth Erikhthonios Staatliche Antikensammlungen 2413.jpg

גאיה מושיטה את התינוק אריכתוניוס לאתנה

תגובה 1:

  1. למה אתה סם תמונות של נשים ערומות בכבות שלך מבחינתי זה אומנות גוף האישה זה אומנות ואני מאוד מאוד אוהב נשים אבל מבחינתי זה מוגזם קצת

    השבמחק