יום חמישי, 6 בספטמבר 2018

46 שנה לטבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן \ מאת סאם קטז


Image result for ‫טבח הספורטאים באולימפיאדת מינכן‬‎

שלום לכם קוראים נכבדים ונכבדות, אני רוצה לספר לכם שאתמול לפני 46 שנה בוצע טבח בספורטאים באולימפיאדת מינכן שהוא שהתרחש ב-5 בספטמבר 1972, במהלך האולימפיאדה העשרים שהתקיימה במינכן בגרמניה המערבית, שבו נרצחו אחד-עשר ספורטאים, מאמנים ושופטים, חברי המשלחת האולימפית הישראלית, על ידי מחבלים פלסטינים מארגון "ספטמבר השחור". שניים מהחללים נרצחו בתוך מגורי המשלחת הישראלית בכפר האולימפי תוך כדי השתלטות המחבלים על חברי המשלחת, ותשעת האחרים, שהוחזקו כבני ערובה במשך כ-19 שעות, נרצחו במהלך ניסיון חילוץ כושל של כוחות משטרת בוואריה בשדה תעופה סמוך לעיר, שבו נהרגו גם שוטר גרמני אחד וחמישה מתוך שמונת המחבלים.


אני חושב שצריך לדעת על האירוע הזה משום שהוא חלק מההיסטוריה שלנו ועלינו לזכור את 11 הספורטאים הישראלים שנרצחו במינכן הטבח נחשב עד היום, 46 שנה אחרי האירוע, לאחת מפעולות הטרור הידועות ביותר, עקב נסיבות התרחשותו במהלך אירוע הספורט החשוב ביותר, שהביאו אותו לפרסום עולמי. מחמוד דאוד ע'ודה ("אבו דאוד"), ראש ארגון "ספטמבר השחור" ומתכנן פעולת הטרור, טוען בספרו האוטוביוגרפי שמחמוד עבאס ( אבו מאזן ), לימים ראש הרשות הפלסטינית, היה בין המעטים ששותפו בסוד העניין והוא שדאג למימון הפעולה. עבאס טען שלא ידע למה עתיד לשמש הכסף. יהי זכרם ברוך


רקע :

אירוע הטרור, שנודע בשם טֶבַח הַסְפּוֹרְטָאִים בְּמִינְכֶן, התחיל בשעות הבוקר המוקדמות של 5 בספטמבר, על אדמת גרמניה, באולימפיאדת מינכן. 11 ספורטאים ישראלים, שייצגו את מדינת ישראל באולימפיאדה, נרצחו. הרוצחים היו חברי ארגון הטרור הפלסטיני סֶפְּטֶמְבֶּר הַשָׁחוֹר.

8 מחבלים פלסטינים, אשר עברו הכשרה צבאית נרחבת לקראת הפעולה, חדרו בשעות הבוקר המוקדמות של 5 בספטמבר אל דירה של המשלחת הישראלית בכפר האולימפי במינכן. כדי לא לעורר חשד, כל אחד מהם היה לבוש באִימוּנִית (טְרֶנִינְג, כמו הספורטאים המשתתפים בתחרויות). הם היו מצוידים באמצעי לחימה רבים: כלי נשק אוטומטיים, תחמושת רבה, אקדחים, רימונים וחומרי נפץ.

פעולת הטרור תוכננה חודשים מראש, ולכן הטרוריסטים ידעו בדיוק היכן הספורטאים שוהים. הם חדרו אל הדירה בנקל, והשתלטו על הספורטאים באיומי נשק. במהלך ההשתלטות הם רצחו שני ספורטאים ישראלים, אשר ניסו להתנגד להם. היו אלה:

יוסף רומנו, מרים המשקולות
משה ויינברג, מאמן ההיאבקות

9 הספורטאים הנותרים בדירה נלקחו כבני ערובה. הם נכבלו והוכו נמרצות. היו אלה:

דוד ברגר, מרים משקולות
יוסף גוטפרוינד, שופט היאבקות
אליעזר חלפין, מתאבק
מארק סלבין, מתאבק
זאב פרידמן, מרים משקולות
קהת שור, מאמן קליעה
אנדריי שפיצר, מאמן סיף
עמיצור שפירא, מאמן אתלטיקה
יעקב שפרינגר, שופט הרמת משקולות

המחבלים דרשו את שחרורם של 232 אסירים פלסטינים המוחזקים בישראל, ושל שני מחבלים גרמנים, מנהיגי כְּנוּפְיַית בַּאדֶר-מַיְינְהוֹף, המוחזקים בגרמניה. הם איימו כי אם דרישתם לא תיענה, הם יוציאו את הספורטאים להורג. ממשלת ישראל סירבה להיענות לדרישתם, ואילו ממשלת מערב-גרמניה הסכימה לדרישות, במטרה לאפשר את המשך המשחקים האולימפיים. היא הציעה למחבלים מטוס, שיטיס אותם ואת החטופים לתוניסיה.

התכנית של הגרמנים הייתה להשתלט על החוטפים בזמן שיעברו אל המטוס, ולשחרר את הספורטאים הישראלים. האירוע תועד במצלמות הטלוויזיה ועורר מתח רב ברחבי העולם. החוטפים הובלו במסוקים אל שדה תעופה הצבאי. שם תכננו הגרמנים לעצור אותם.

ממשלת ישראל ביקשה מגרמניה לאפשר ליחידת השתלטות ישראלית לשחרר את בני הערובה, אך הגרמנים סירבו. בסופו של דבר, מבצע החילוץ של משטרת גרמניה כָּשַׁל. היא לא הייתה מנוסה באירועים כאלה, והפעילה צלפים משטרתיים, שהכשרתם חובבנית.

השוטרים הגרמנים העריכו שיש רק 5 מחבלים במקום 8 מחבלים. שוטרים של כוח משטרתי נוסף, אשר היה אמור לעצור את המחבלים במטוס, חששו לחייהם, ועזבו את המטוס עוד לפני שהגיעו המחבלים. הצלפים הגרמנים פתחו באש לכיוון המחבלים, והצליחו להרוג רק 5 מחבלים. כאשר הבינו המחבלים כי טמנו להם מלכודת, הם ירו בחטופים הישראלים הכפותים בתוך המסוק, ופוצצו את המסוקים ברימונים.

כל הספורטאים הישראלים נהרגו. את 3 המחבלים שנותרו בחיים, עצרה המשטרה הגרמנית.

לאחר הסיום הטראגי של אירוע הטרור הופסקו המשחקים ל-24 שעות, ונערך טקס זיכרון בהשתתפות כל הנבחרות האולימפיות. חברי המשלחת הישראלית שנותרו, חזרו לישראל. כל יתר הנבחרות מכל העולם המשיכו להתחרות באולימפיאדה – כרגיל.

פחות מחודשיים לאחר האירוע שחררה גרמניה את 3 המחבלים הנותרים. היה זה לאחר ששוב פעלו מחבלים מארגון הטרור ספטמבר השחור. הפעם הם חטפו מטוס נוסעים של חברת תעופה גרמנית.

בישראל התקבל שחרור המחבלים כטרגדיה לאומית, וזאת במיוחד משום ש-11 הספורטאים הישראלים נרצחו על אדמת גרמניה – פחות מ-30 שנה לאחר שואת יהודי אירופה, שביצעה גרמניה הנאצית.

ימים אחדים לאחר טבח הספורטאים במינכן הגיבה ישראל נגד הפלסטינים. היא הפציצה מחנות אימונים של אש"ף ( הארגון לשחרור פָלַסְטִין ) בלבנון ובסוריה. כמו כן, הורתה ראש ממשלת ישראל דאז, גולדה מאיר, לפתוח במבצע זַעַם הָאֵל. מטרתו: לפגוע בראשי ספטמבר השחור ובמתכנני הטבח במינכן.

האירוע נחקק בתודעת העולם. מאז תוגברו אמצעי הביטחון באולימפיאדות ובמיוחד מאבטחים את המשלחת הישראלית.

הנה שני סרטונים שמסבירים על האירוע + תמונות של המקום בו התרחש האירוע הנורא הזה :




אחד מהמחבלים עומד על מרפסת הבניין שבו הוחזקו בני הערובה


בניין המשלחת הישראלית, החדר שבו הוחזקו בני הערובה הוא מצד שמאל של הכניסה מתחת למרפסת

קובץ:BSO2.jpg

החטופים קהת שור ואנדריי שפיצר ( בחולצה לבנה ) בעת שיחה קצרה עם נציגים גרמניים

2 תגובות: